Heini Holzer: Moj stý extrémny zjazd - Monte Cristallo
04.11.2014
Odopínam lyže a pripínam si ich na ruksak. Prichádza pocit radosti, veľkej radosti. Bol to zjazd ako mnohé pred ním ale predsa len bol úplne iný. Je dôvodom tejto radosti práve prekonaná obtiažnosť, alebo si už začínam pomaly uvedomovať skutočnosť, že tento zjazd je už môj s poradovým číslom 100 ? Neviem.
Hneď za mnou prichádzajú priatelia. Helmut, Sieglinge, Alberto a za ním Aldo. Aj oni žiaria radosťou. Celkom ináč to ale bolo na začiatku zjazdu. Nikto nepovedal jediné slovo, každý bol utiahnutý sám do seba. Pozoroval som ich všetkých a pri starosti o druhov som sám stratil istotu. Začal som mať strach. Napriek tomu som bol ako prvý pripravený vyraziť. Na štarte som sa s nimi lúčil so slovami: "Dávajte na seba pozor, veľa šťastia!"
S neistotou traverzujem do žľabu, chcem skočiť, neverím si. Šúcham na hranách späť, znovu sa odhodlávam skočiť, nejde to, opäť len šúcham. Snehová kôra sťažuje pohyb, strmosť je enormná, žľab je presne štyri metre široký. Znovu zošúchavam dole na hranách, pokúšam sa skočiť ale nejde to. Ostáva len pri chcení. Až po chvíli sa konečne odhodlávam na prvý skok. Podarí sa! Pokúšam sa uvoľniť. Pohľad do hĺbky je hrozný, ale napriek tomu sa mi páči. Zjazdujem ďalej, skok za skokom. Schádzam pár metrov nižšie do 50 stupňov strmej úzkej rýny/žľabu. Zastavujem. Helmut štartuje ako druhý za mnou. Darí sa mu ako mne. Kusy zamrznutého snehu padajú dole a letia okolo mňa. Všetko vyzerá ako keby bolo v pohybe. Priatelia pomaly lyžujú dole. Moje vlastné obavy sú zabudnuté. Teraz dostávam strach o priateľov. Najmenšia chyba a...
Následky by boli nepredstaviteľné. Verejnosť by ma napádala: "Veď si to mal predsa vedieť!" a...
Ale oni zjazdujú dole, všetci s prehľadom a istotou. Pred pár rokmi by som si to nebol pomyslel, že takýto zjazd absolvujeme v pätici. Je to sen!
Veľa vecí sa ale v poslednom čase zmenilo. Vtedy pred rokmi nebolo na celom svete toľko extrémnych lyžiarov ako dnes v tomto žľabe. Na začiatku ma považovali mnohí za blázna. Nikto neveril, že by sa dali takéto zjazdy realizovať. Vedel som ale už vtedy, že popularita extrémnych zjazdov bude stúpať, že budú zlyžované mnohé ťažké steny. Nikdy som ale nemal úmysel lámať nejaké rekordy.
Lyžujem ďalej, skok za skokom. Strmosť svahu sa pomaly zmierňuje. Žľab sa rozširuje, blížime sa k úpätiu steny. Prvé zlyžovanie tohto žľabu je za nami. Aj samotný žľab musel byť na tento zjazd pripravený. Zjazdy strmých stien a žľabov si vyžadujú podstatne lepšiu pripravenosť aká sa kedysi vyžadovala od ich prvovýstupcov.
V zjazde ide všetko rýchlo, veľmi rýchlo. Schopnosť reagovať musí byť vysoká. Koncentrácia a plné nasadenie sily trvá dlho. A napriek tomu: keď pozorujem históriu niektorých stien, extrémny zjazd býva v porovnaní s prvovýstupmi alebo zimnými výstupmi veľmi podceňovaný... často ani nebýva zmieňovaný...
Pričom viacerí extrémny lyžiari pri svojich výkonoch musia najprv vyliezť stenou hore, v zime a neraz aj v rekordnom čase. Napríklad taký Toni Valeruz potreboval na výstup SV stenou Gran Vernelu (Dolomity) a na následný zjazd 1000 v.m. vysokou stenou 5 hodín!
Prvovýstupcovia podobných stien potrebujú na podobné výstupy často aj niekoľko dní. Napriek tomu sú výstupy strmými ľadovými stenami a ich následné zlyžovanie pre horolezeckú alpinistickú verejnosť očividne bezcenné.
Obrovské nasadenie materiálu a dlhý čas v stene zrejme vypovedajú o veľkom výkone. Horolezci tohto typu tiahnu na vysoké hory nášho sveta a laickú verejnosť dokážu takto ohúriť ešte viac.
Raz sa mi podarilo vystúpiť za štyri hodiny ľadovou stenou* pre ktorú potrebovalo jedno lanové družstvo tri dni. Členovia toho družstva sú dnes považovaný za svetových horolezcov (Weltbergsteiger) - nebude to tým že, sú na cestách v horách tohto sveta? :)
Poznám dnes viacerých extrémnych lyžiarov, ktorých považujem za mojich dobrých priateľov a ktorí sú výbornými alpinistami ale v alpinistickom kruhu ostávajú neznámi. "Jedna stena predsa nemôže byť ťažká, keď sa dá dokonca zlyžovať aj na lyžiach..." takéto myslenie môže byť veľmi klamlivé.
Hranice Alpinizmu sú posúvané smerom nahor. Čo môže byť ozajstnejšie, rýdzejšie a cennejšie ako sám povedľa lanových družstiev vystúpiť hore strmou stenou a potom zlyžovať tou istou stenou dole?
Moji priatelia prichádzajú dole a vytrhávajú ma z myšlienok. Z myšlienok nad históriou. Z myšlienok nad mojím životom.
Heini Holzer
zjazd z Monte Cristallo sa uskutočnil 23. apríla 1977, 450metrov, 40-53 stupňov
partneri: Sieglinde Walzl, Aldo Dibiasi, Alberto Dorigatti a Helmut Vitroler
tento text Holzer nikdy neuverejnil, podobné články písal často len pre seba
4.júla toho roku zahynul pri pokuse o prvozjazd SV stenou Piz Roseg, pravdepodobnou príčinou jeho tragického pádu bolo zlyhanie materiálu, prototyp viazania ktoré mal vtedy na lyžiach bol pred sériovou výrobou upravený a nedostatky odstránené...
*stena, ktorú spomína v texte je Liskamm (odklik na článok dole)
preklad z knižky Mein Spur, mein Leben
M.Bartoň
Fotky Heini Holzer: Moj stý extrémny zjazd - Monte Cristallo
Súvisiace články:
Diskusia
Top Články - za 30 dní
- Žiarska dolina – stávka na istotu (1678x)
- Chopok juh: zjazdovkový skifitnes aktuál (1677x)
- Desať TATRANSKÝCH štítov nad 2600 mnm (1454x)
- Aj na pasienky malofatranské sa dá už z parkoviska! (1426x)
- Krpcovo nad Harmancom: lezecký raj v jesenných farbách (1382x)
- Javornícka päťdesiatka 2021 (1381x)
- Rozlúčka s chlpatou sezónou na chlpatom snehu (1293x)
- MTB svet pri Svite +Video +GPX (1224x)
- Brdo – Šiprúň veľkofatranský aktuál (1181x)
- Piz Roseg - Schneekuppe 3918m. (1113x)
Fórum
- Ľudova päťdesiatka 2023
30.01.2023 - príspevok k diskusii
Balík fotiek na stiahnutie tu: https://uloz.to/tamhle/oqGkeEhDFFKc/name/Nahrano-29-1-2023-v-11-39-17?view=gallery&sort=exif_date#!ZJZkMGR2ZGt3AQMvMGZ0... - Hermann Buhl: Bicykel a Piz Badile
13.12.2022 - príspevok k diskusii
hej presne, v každej sfére, nechal po sebe vdovu a dve maličké dcérky... - Parádne žiletkárske stúpania: Králiky a Kordíky
05.12.2022 - príspevok k diskusii
pisem si do zoznamu navstev, tu treba ist a pozerat. aj to krutenie potom lepsie chuti. nadherna jesen, taka uzasna pokojna bystricka klasika. - Hermann Buhl: Bicykel a Piz Badile
01.12.2022 - príspevok k diskusii
Buhl musel byt makac v kazdej sfere, ked vybicykloval a vyliezol a potom zliezol toto tymto stylom, ale podla mna to "len trenoval" na tu lajnu na Nan... - Beh hrebeňom Krivánskej Malej Fatry za jeden deň
30.11.2022 - príspevok k diskusii
Behom.... Na túry sa chodí preto, aby človek vnímal krásu našej prírody a nie, aby to zvládol za najkratší čas. Asi taký zážitok, ako keď sa súťaží... - Beh hrebeňom Krivánskej Malej Fatry za jeden deň
30.11.2022 - príspevok k diskusii
Vďaka za názor. Ale... Len také dve otázočky: Hovorí niekde autor článku, že išiel na túru alebo naopak prekonávať nejaké rekordy? A nie je krajšie a ... - Hermann Buhl: Bicykel a Piz Badile
29.11.2022 - príspevok k diskusii
šialenstvo, on zliezol Nordkante, lano predsa nemal a aj keby vtedy tam žiadne zlaňáky spravené neboli... "After some rest, Buhl descended by the Nor...